L’actual situació de pandèmia condicionarà d’una forma molt important la 18a edició de la Setmana de Jocs al Carrer, que es farà de l’1 al 5 de setembre. Malgrat les dificultats, des del CAE no s’ha volgut renunciar a treure els jocs al carrer un any més i, d’aquesta manera, tornar a donar l’oportunitat de jugar a petits i grans.
“Aquesta no és la Setmana de Jocs que voldríem, però és l’única Setmana de Jocs al Carrer que podem fer en aquest context”. I és que prendre aquesta decisió no ha estat fàcil. Després de mesos d’estar a l’expectativa de l’evolució de la pandèmia i, fins i tot de les noves mesures preses aquesta setmana, des del CAE s’ha decidit tirar endavant la Setmana de Jocs 2020, donant la màxima prioritat a les mesures de prevenció, encara que en determinats casos siguin contradictòries amb alguns dels plantejaments en els quals es basa el disseny i l’organització d’aquesta activitat. És per això que la Setmana de Jocs al Carrer del 2020 serà molt diferent de les edicions anteriors.
El primer canvi es veurà en l’estructura de l’activitat. La no celebració del Correfoc permet començar la Setmana de Jocs amb menys condicionants d’utilització de places. Per això, des del primer dia es posaran en marxa totes les activitats sense la necessitat de programar una activitat inicial que permeti fer la transició entre la Festa Major i la Setmana de Jocs.
Pel que fa als espais de joc, aquests s’han reduït significativament: dels 8 espais de l’any anterior es passa a 4. Hi haurà 3 places que funcionaran de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda: la plaça Sant Domènec acollirà Jocs de taula, a la Plaça Major hi haurà jocs infantils (de 3 a 6 anys) i la Plaça del Mercat de Puigmercadal serà per als jocs d’habilitat i de construcció. A la nit es manté la Plaça Major com a espai de jocs de taula per a joves i adults, de 10 a 12 de la nit, un horari lleugerament reduït respecte del de les edicions anteriors.
Una altra diferència, i segurament la més significativa, seran les condicions en que es podrà participar a les activitats. A diferència de totes les edicions anteriors en que l’accés als jocs era lliure, enguany hi hauran limitacions de participació i preferentment caldrà fer una preinscripció prèvia. Les preinscripcions es podran fer per grups preferentment d’entre 3 i 4 persones (mínim 2 i màxim 6 persones). D’aquesta manera, s’assignarà a cada grup que s’inscrigui una única taula on podran jugar, tot i que es podrà anar canviant de jocs. Per poder facilitar la màxima participació a les activitats de tarda es faran dos torns: de 2/4 de 6 a 3/4 de 7 i de 7 a ¼ de 9. A la nit hi haurà un únic torn.
Les inscripcions es podran fer prèviament als webs www.cae.cat i www.jocsalcarrermanresa.cat . S’obriran sempre el dia anterior, a les 9 del vespre i es tancaran a les 4 de la tarda del mateix dia de l’activitat. Tot i així es deixarà sense assignar un 25% de les taules de joc disponibles i es gestionaran entre aquells grups que estiguin presents a la plaça en el moment de l’activitat i que no s’hagin pogut inscriure prèviament. Els grups que hagin fet una reserva d’espai i que no estiguin presents a la plaça dins dels primers 20 minuts del torn perdran la inscripció i l’espai també passarà a gestionar-se amb els grups o de les persones presents en el moment de l’activitat.
També s’han reduït significativament el nombre de taules de joc en totes les places per garantir un aforament inferior a les 100 persones a cada torn i plaça. De totes maneres, la setmana de jocs d’aquest any pot arribar a tenir uns 2.500 participants, una xifra que se situa al voltant del 50% de participació de les darreres edicions.
Els espais de joc estaran delimitats, se’n controlarà l’accés, es dispensarà gel hidroalcohòlic a l’entrada i per accedir-hi i jugar serà obligatori l’ús de mascareta.
I finalment la dinamització de les activitats es farà pràcticament en la seva totalitat per part de membres del CAE i del Club del Joc. Amb l’objectiu de minimitzar al màxim els riscos, aquest any no es comptarà amb la major part de les col·laboracions d’entitats i de persones que hi havia hagut en les últimes edicions: la Fundació Ampans i l’Institut Guillem Catà -que aportaven algunes de les persones que formaven part dels equips dinamitzadors de les places-, el Lab 0-6 de la FUB -que oferia activitats a la Plaça Major-, la Ludoteca Ludugurus de Creu Roja Manresa -que dinamitzava les activitats de la plaça de la Mel- i d’en Mateu Comellas -expert i apassionat dels jocs tradicionals- atesa la seva edat. En canvi, l’equip de Ludambule -associació lúdica de Gap, als Alps francesos- ha confirmat un any més la seva participació a la Setmana de Jocs. Tampoc es farà la tradicional gimcana d’enigmes ni el concurs de fotografies a Instagram.
Tot i aquestes limitacions, des del CAE s’espera que el format excepcional de l’activitat d’enguany no desanimi ningú a participar-hi.
La programació completa es pot trobar al web del CAE www.cae.cat i al web www.jocsalcarrermanresa.cat . També se’n podrà fer un seguiment més detallat a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram al compte @caemanresa o amb l’etiqueta #JocsAlCarrerManresa2020.
La Setmana de Jocs al Carrer està organitzada pel CAE i té el suport de l’Ajuntament de Manresa, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació La Xarranca.