- La 21a edició de la Setmana de Jocs al Carrer de Manresa ha estat la més exitosa de totes les organitzades fins ara
- Totes les places han comptat amb una alta participació i la incorporació de l’espai Manresa 1522 ha estat valorada com un encert
La 21a edició de la Setmana de Jocs al Carrer de Manresa ha estat la més exitosa de les organitzades pel CAE fins ara. Després que les tres edicions darreres edicions hagin estat condicionades pel context de pandèmia i les restriccions sanitàries -al 2020 i 2021- i per una meteorologia força adversa –al 2022, amb pluges gairebé diàries que van fer suspendre alguns dies d’activitats- aquest any la Setmana de Jocs al Carrer de Manresa ha pogut lluir tot el seu potencial.
Durant 5 dies complets el CAE ha proposat vuit places i espais de jocs, set a les tardes i un a les nits. I tots ells han tingut una molt bona acollida que s’ha visibilitzat en una molt alta participació. El nou espai incorporat aquest any -l’espai Manresa 1522 amb jocs de taula centenaris i mil·lenaris- ha resultat ser un encert i, a més a més del públic habitual de la Setmana de Jocs, també ha atret força persones encuriosides per aprendre algun dels jocs que diàriament s’hi presentaven: l’aualé africà, el backgammon, el yut coreà i el joc viking del tablut, a càrrec de Lluís Pinyot, Jean-Philippe Roy, Dominique Dumeste i Nasi Muncunill, respectivament. La primera valoració que se’n fa és que aquest espai històric tancat no ha desentonat amb l’esperit de la Setmana de Jocs, consistent en promoure el joc al carrer, i a més a més ha significat un valor afegit d’ambientació per a la mostra de jocs centenaris.
Pel que fa als altres espais de tarda, la programació estable de cada plaça -jocs de taula a Sant Domènec, jocs infantils a la Plaça Major, jocs populars i tradicionals a la plaça del Mercat, jocs de destresa a la Plana de l’Om, jocs per aire, malabars i equilibris a la plaça Europa i jocs simbòlics a la placeta de la Mel- s’ha complementat amb activitats puntuals, que han permès gaudir d’una major diversitat de joc. Mateu Comellas i Oscar Garcia -amb baldufes i jocs tradicionals-, el grup de bridge de Manresa -amb el joc de cartes del bridge-, Dominique Dumeste -jocs de taula infantils-, el Lab0-6 de la UManresa -jocs d’experimentació- i La Crica -amb activitats de malabars i equilibris- han ofert als participants la possibilitat de jugar amb persones i entitats molt expertes en cadascuna d’aquestes tipologies de joc.
Enguany, la participació en les Nits de Joc ha estat màxima, fins al punt que les nits de divendres i dissabte s’han aplegat a la Plaça Major al voltant de 200 persones cada nit jugant a jocs de taula, ocupant la totalitat de les taules i cadires que s’havien previst. L’altra novetat d’aquesta edició -allargar fins a les 2 de la matinada la darrera de les Nits de Joc- també ha estat encertada, ja que a l’hora de tancar, encara hi havia més de 150 persones jugant a la plaça. Fins i tot, alguns joves s’acostaven a la plaça major passats 2/4 de 2 de la nit amb ganes de fer alguna partida.
Des del CAE ara es farà ara una valoració més exhaustiva, conjuntament amb totes les persones i entitats implicades, per identificar els aspectes de millora i per fer propostes a tenir en compte de cara a les properes edicions.
La Setmana de Jocs al Carrer és una activitat impulsada i organitzada pel CAE i que mobilitza prop de 60 persones en la seva execució, entre coordinadors/es, dinamitzadors/es i voluntaris i voluntàries. Un dels seus objectius principals és apropar el joc a la població i presentar-lo com a un element dinamitzador que reforça les relacions intergeneracionals esdevenint una alternativa d’oci a la via pública.
Enguany han col·laborat amb la Setmana de Jocs al Carrer la Fundació La Xarranca, Devir, Fundació Ampans, Ludoteca Ludugurs – Creu Roja Manresa, La Crica, Cooperativa Abacus, LAB 0_6 de la UManresa, el Programa d’Inserció Laboral (PIL Bages), Manresa Turisme, el grup de Bridge Manresa i, a títol individual, Dominique Dumeste, Òscar Garcia, Jean Philippe Roy, Francesc Comas, Lluís Pinyot i Mateu Comellas. L’Ajuntament de Manresa i del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya hi ha donat suport econòmic.